Ovnsbakt ørretfilét med agurksalat og hollandaise

 
 
 
Når barna skal velge fiskemiddag er det ofte dette vi ender opp med. Ovnsbakt ørret (eller laks - det spiller ingen rolle for dem så lenge det er rosa fisk som de sier...) med agurksalat, hollandaise og ris eller nypoteter.
 
Ettersom dette skulle være fredagskosen vår denne gangen spritet jeg det opp med noen deilige scampi på toppen, og vet du hva? Her tok jeg meg faktisk tid til å lage sausen fra bunn av også! ;) Nam!
 
 
 
Utganspunktet denne gangen er hentet på Rema 1000...
 

Til to voksne og tre barn trenger du:


Fisken:
 Ca. 800 g ørretfilét
Salt og pepper
Olivenolje
 
Agurksalaten:
 1 slangeagurk
1,5 ss vanlig blank eddik
2 ss sukker
1 ts sitronsaft
Pepper
Litt kokende vann
 
 
Hollandaisesausen:
3-4 eggeplommer
200 g smør
1 ss kaldt vann
1 ss sitronsaft
Salt og hvitt pepper

Annet:
20 scampi
Olivenolje
1 fedd hvitløk
Salt og pepper
Dill til pynting
Ris eller (ny)poteter

Slik gjør du:

Sett poteter eller ris til koking (potetene før, risen etter agurksalaten kanskje...)

Agurksalaten:
Begynn med agurksalaten for den tåler å vente på det andre, faktisk blir den best hvis den får stå litt. Jeg pleier å skjære agurken med ostehøvel, da blir skivene tynne og fine. Bland ut sukkeret i litt kokende vann, tilsett eddiken, sitron og pepper og smak forsiktig. Det skal være fin balanse mellom sukker, sitron og eddik. Hell blandingen over agurken og bland godt.

Fisken:
Ha litt olivenolje i bunnen av formen. Legg i fisken med skinnsiden ned og ha salt, pepper og litt olivenolje på den siden som vender opp. Det kan også være godt å bake fisken med sitronskiver og litt dill på toppen, men her i huset vil ungene ha seg frabedt det når det nå en gang er de som bestemmer... Jeg pleier å bake fisken i en ildfast form på 180 grader i 10-15 minutter. Jeg liker den best når den ikke er alt for mye stekt, men flaker seg fint og fortsatt er saftig.

Sausen:
Mens fisken baker lager du saus! :) Smelt alt smøret unntatt ca. 2 spiseskjeer og sett til avkjøling. Skill tre store eller fire små egg. (Det er kun plommene som brukes i sausen, men har du tid så har sikkert ikke ungene noe i mot litt stivpisket marengs til dessert... :) Ha eggeplommene i en kjele med tykk bunn, ha oppi en spiseskje kaldt vann, salt, pepper og sitronen og visp godt sammen. Sett deretter platen på svak varme og ha oppi en spiseskje av det kalde smøret mens du visper/rører hele tiden. Når blandingen har tyknet tar du den av platen, har oppi en spiseskje til med kaldt smør og visp til smøret er helt borte. Hell deretter i det smeltede smøret i en tynn stråle mens du visper kraftig hele tiden. (Her er det veldig fint å få hjelp av en bedre halvdel eller noen andre hvis vispearmen er like vissen som min...;) Skulle sausen skille seg kan du prøve å ha oppi litt mer kaldt vann, men følger du denne oppskriften så går det som regel fint! :) Du kan smake til med mer sitron eller salt og pepper når sausen er ferdig og la den stå på svak varme til den skal serveres.

 Små egg = fire eggeplommer...
Saus in the making...
 
Scampi:
 Jeg stekte scampiene på spyd denne gangen, fire og fire, men det behøver man jo ikke. Det var bare for at det skulle se mer fancy ut på tallerkenen. :) Ha olivenolje og finhakket hvitløk i en panne og fres scampiene kort. Jeg brukte ferdig kokte for det var det jeg fikk tak i, men det aller beste er selvfølgelig rå scampi som du skreller selv. Da må de steke litt lenger, men pass på, for står de for lenge blir de gummiaktige...
 
Da er det bare å legge opp og servere! Pynt med dill hvis du vil! Håper det smaker! :)
 


Kommentarer

Populære innlegg