Fra Saltstraumen til middagsbordet - Kveite med pastinakkpuré og asparges

Ok, så dette skal handle om mat. Men det må handle litt om tur også. I Februar var nemlig mannen og jeg på en fantastisk tur til Saltstraumen i Bodø for å prøve oss på litt nordnorsk havfiske. Kveita i denne oppskriften er hentet der oppe og fraktet hjem i flykasser sammen med både sei og skrei. Det er ikke ofte man har så god oversikt over hvor middagen kommer fra, så på en måte føles det ganske riktig at denne lille hobbymatbloggen starter med selvfisket kveite.


I denne flotte naturen har Kveita vår boltret seg helt til den (dessverre og heldigvis) ble middag :)


Mannen skal ha æren for selve fisken, men matlagingen tar jeg cred for altså! ;)

Det ble bare en kveite på oss der oppe, men av den ble det til gjengjeld fire fine fileter hvorav en gikk med til denne oppskriften. Det betyr at vi fortsatt har tre deilige kveitemiddager som venter på oss i fryseren.

Men så til saken da:

Pannestekt kveite med pastinakkpuré, asparges,
ovnsbakte cherrytomater og hollandaise:
 
Denne oppskriften holder til to personer og lages på ca. 30 minutter. Enkelt, men veldig, veldig godt! :)
 
Du trenger:
 
Selve fisken selvfølgelig: (og selv om vår var hentet i Saltstraumen så går det helt fint an å kjøpe på butikken også altså)
Filét av kveite i passende porsjonsstykker
Salt
Pepper
Godt smør og olivenolje til steking

Pastinakkpuré:
3 fedd hvitløk
1/2 gul løk
2 pastinakk
1,5 dl fløte
Smør

Hollandaisesaus:
1 pakke toro hollandaisesaus (jeg vet, posesaus, men når man skal lage deilig mat mellom jobb og leggetid er det lov å jukse litt...;)
2 dl vann/melk
1 ss smør
2 ss rømme

Tilbehør:
En bunt asparges
Ca. 10 cherrytomater på stilk
Olivenolje
Salt (gjerne maldon)

Kveita i panna med skinnsiden ned

Slik gjør du:

Salte og pepre kveitefiletene og legg dem til side, sett stekeovnen på 200 grader så den blir varm og start deretter med pastinakkpureen for den tar lengst tid.

Pastinakkpuré:
Skrell hvitløksfeddene og knus dem med en knivsegg. Skjær løken i terninger og ha den og hvitløken oppi en kjele med litt smør. La dette surre mens du skreller og skjærer pastinakkene også i terninger. Stek pastinakk sammen med løk og hvitløk i ca. 5 minutter på middels varme (de skal ikke bli brune i kantene, bare mørnes forsiktig i smøret). Hell deretter over fløten og kok opp. La dette småkoke under lokk mens du lager resten av maten (ca. 15. min) til pastinakken er ordentlig myk/mør. Bruk en stavmikser til å mose blandingen i kjelen og smak til med salt og pepper.

Ovnsbakte cherrytomater:
Legg tomatene i en ildfast form med litt olje og salt over. Sett i varm stekeovn i ca. 10 minutter.

Hollandaisesaus:
Hvis du har god tid og gjerne vil lage sausen fra bunnen av, så er denne oppskriften enkel og god: http://oppskrift.klikk.no/hollandaise-saus/4264/
Men hvis du vil gjøre som meg denne gangen, så bruker du en toropose og piffer den opp litt. ;)
Jeg gjør nemlig ikke som det står på pakken, men bruker litt mindre smør (1 ss) og væske (1 dl vann og 1 dl melk) og bytter heller ut med litt lettrømme eller creme fraishe (2 ss).

Aparges:
Skjær av nederste del av aspargesstilkene, slik at du slipper de mest trælete bitene. Aspargesen skal kokes veldig kort i lettsaltet vann med lokk. Ha bare litt vann med salt i bunnen av kjelen og legg aspargesen oppi når det fosskoker. Skru ned varmen, sett på lokket og la dem dampe i 3-5 minutter.

Kveita:
Stek fisken helt til slutt når alt annet er nesten ferdig. Ha olivenolje og en klatt med smør i panna og pass på at det er godt og varmt før du legger fisken oppi. Den skal steke på ganske sterk varme med skinnsiden ned i ca. 5 minutter. Skru deretter av platen og vend filetene slik at de får litt varmebehandling på den andre siden også.

Legg opp maten slik du ønsker på fat eller tallerken og vel bekomme! :)






Kommentarer

Populære innlegg